zondag 26 juli 2020

Verslag ritje met EMA tramlijn 25 van Haarlemmermeerstation naar Amstelveen



6 oktober 2019

Het is een koude, regenachtige zondag. We gaan met Thijs naar de EMA tramlijn die loopt van het Haarlemmermeerstation Amsterdam naar Amstelveen Bovenkerk.
We gaan met de trein naar Amsterdam CS en vandaar met de Noord-Zuidlijn naar Zuid WTC. Dat is natuurlijk niet de snelste route, maar Thijs wil zoveel mogelijk bussen, trams en treinen. Als het maar wielen heeft.
Op het station spreken we de buurvrouw van oma en haar kleindochter die 12 is. Ze is langer dan haar grootmoeder en ze heeft onschuldige bruine bambi ogen. Ze gaan een dagje naar Artis.
De regen komt bij vlagen. Op Zuid moeten we naar bus 15. Die laat even op zich wachten. Een man spreekt ons aan en vertelt dat hij morgen 70 wordt en dat hij zijn verjaardag morgen groots gaat vieren. Hij heeft 100 muzikanten uitgenodigd. Hij is nu toch

wel wat zenuwachtig voor de grote dag. Hij zegt met alle groten te hebben gespeeld. Ook met Toots Tielemans. Nu is hij straatmuzikant. Wat voor instrument hij speelt, vertelt hij niet, maar ik geloof hem wel.
We arriveren bij het Haarlemmermeerstation. Het is een mooi, oud gebouw. Ook van binnen is het fraai, alsof je in de tijdmachine bent gestapt. Het personeel zijn meest oudere heren. Een verkoopt een echt kaartje en knipt er een gaatje in met een tang. Wij krijgen een roze, Thijs een gele. De tram staat al voor ons klaar. Vandaag is dat een gele  tram uit 1959. Er staat lijn 25 op. Binnen in hangen aanwijsborden voor de lijn 9 die altijd over de Middenweg Watergraafsmeer reed, tot de Noord-Zuidlijn kwam. Toen werd de lijn opgeheven. De tram wordt bestuurd door een oudere, grijze heer met een Rotterdams accent.  De conducteur is iets jonger, heeft een ouderwetse, lange grijze jas aan en moet regelmatig de tram uit vanwege de overwegen. In zulke gevallen moet hij een sleutel omdraaien of met een vlag zwaaien. Als hij een sleutel gebruikt gaan er lichten branden op de overweg. De man heeft dus wel een natte job vandaag. De rails gaat langs het Olympisch stadion door een smal pad tussen het groen. Het spoor is hier en daar niet recht meer, dus daarom is de snelheid laag. We gaan langs het IJsbaanpad, het oude pand van de ING (die schoen),  en het oude station van Amstelveen. De chauffeur draait met zijn linkerhand aan een houten wieltje. Het is een baan door een natuurlijk gebied, we passeren ook het Amsterdamse bos.
In deze oude tram zitten op deze koude dag weinig mensen.Een gezin met kinderen en een paar buitenlandse mensen. Later blijkt bij navraag dat het oude beestje echt wel een kachel heeft, maar dat de mannen deze niet aan hebben gezet.
Een ritje in een nostalgisch voertuig is wel  goed voor de fantasie. Wie kunnen in dit ding gezeten hebben? Ik denk aan Carmiggelt, Herman Brood (zag ik een keer stomdronken uit een tram rollen op het Spui) of aan Ajax fans die richting de Meer gingen. Misschien zat Johan Cruijff er weleens in, want in 1959 was hij nog maar 11 jaar.
De tram piept en kraakt en ruikt naar ouderdom. De stoelen zijn niet heel oud. Dan komen we bij Bovenkerk. Daar moeten we eruit en gaat de tram keren bij een driehoek.
Op de terugweg passeren we een tram uit misschien wel de jaren 20 uit Wenen en een tram die lang geleden in Rotterdam naar de Schieweg reed. Bijzonder dat hier nu twee rijtuigen uit concurrerende steden elkaar kruisen.
Thijs heeft het fototoestel omgehangen en maakt filmpjes van de rit. Het blijft koud als we terug knarsen bij het Haarlemmermeerstation. Terug naar onze eigen tijd.              

Geen opmerkingen: