maandag 31 mei 2010

Vliegen naar Pisa deel I

’s Morgens om zes uur zijn we opgestaan. De tas staat al klaar. We gaan naar Pisa in Toscane,Italië, met het vliegtuig. Spannend, we hebben nog nooit gevlogen met zijn tweeën.Mijn vader brengt ons met de auto naar het station.
We zijn op tijd op Schiphol. Daar is het een gezellige chaos. Op ons incheck kaartje staat een andere vertrekhal als op de borden van de luchthaven. Dat begint goed. We slenteren naar de incheck en zijn daar de enige, terwijl iets verderop een lange rij staat. Ik snap er niks meer van hier. Een mevrouw van de KLM schuift mijn tas op de band en daar gaat ie dan.Het is een mooie wereld hier, een eigen wereld, waar de reizigers gelaten naar de borden staren en het personeel heel druk bezig is met van alles. Maar wat ze doen klopt wel. Die koffer gaat gewoon naar het juiste vliegtuig, meestal.
We leggen onze spullen in een bakje en dat gaat door de scan. Grappig is dat je overal borden ziet hangen met wat je niet mee mag nemen, en wat iedereen ook kan bedenken wat je niet mee mag nemen, daar zijn: je handgranaat, je keukenmes, je ontstekingsmechanisme.
We zijn goedgekeurd en mogen winkelen. Anja koopt een boekje dat je in de breedte kan lezen, in plaats van in de lengte. We hebben genoeg tijd. Je kunt hier ook drinken kopen, maar dan wordt het verzegeld.
We gaan een kop koffie drinken en wachten. De vulkaan die aswolken uitspuugt is vandaag zeker niet zo driftig. Gelukkig maar. Wat hadden we dan moeten doen? Met de trein?
Een vrouwenstem roept om dat mijnheer Die en Die snel naar ziijn vliegtuig moet, anders wordt zijn koffer uit het toestel gehaald. We zitten bij de C - pier, aan het eind.Het is een lange pier met lange rolbanden. We zien vliegtuigen landen en opstijgen, het lijkt allemaal langzaam te gaan. Bij de ingang naar het toestel staat een mevrouw aan een balie driftig te bellen. De passagiers zitten op de stoeltjes er naast. Een klein kereltje staat voor ons heen en weer te springen, hij is onbezorgd. Als ik om me heen kijk zie ik medeluchtreizigers bezorgd kijken. Sommigen hebben een koptelefoon op en kauwen langzaam alsof ze bij de tandarts zitten. Nee, vliegen is niet de hobbie van iedereen. Het blonde mannetje wordt door zijn ouders meegenomen en we gaan in de boarding rij met z’n allen. Zouden de mensen van ons reisgezelschap hier nu ook bij zitten? Als dat zo is, zijn ze niet van de anderen te onderscheiden. De mevrouw wenst ons een good flight , want in en om de lucht is alles
Engels. Op naar Italië, de slurf door. Bij de ingang staan de stewardessen en de cockpit staat open. De piloten lachen en vertellen grote verhalen, zo te zien. Dan begint het gedoe met de bagageluikjes. Een stewardess klikt met een apparaatje het aantal mensen. Het vliegtuig is niet zo groot, maar dan maakt het niet minder spannend. Ik kijk over de rechtermotor over de baan en mijn gedachten dwarrelen af naar gisteren, yesterday.
Ook toen ging de wekker om zes uur. Een broodje gegeten, een douche genomen, een kopje koffie en om kwart voor acht de deur uitgezet. Ik stap naar buiten en groet de kapster die een afspraak met Anja heeft om haar haar te doen. Het is mooi weer, merk ik tijdens mijn korte wandeling naar het ouderlijk huis waar mijn moeder mij in het trouwpak gaat helpen.
Dat pak hangt in de kast boven, naast haar trouwjurk en die van mijn zus. Het is een mooi pak hoor, donker, maar niet zwart, het lijkt eerder bruin. Donkerbruin. Er hoort een grijs vestje bij, (met niet alle knopen dicht) en een jasje. De bijpassende stropdas wordt voorzichtig om de nek geschoven want de Windsor knoop moet erin blijven. Dan nog de bruine sokken en de manchetknopen. Die lagen tijdens de verhuizing in de kluis bij mijn zus,maar ik ben ze niet vergeten, want dat zou geen gezicht zijn. Ook de trouwringen naast die manchetknopen, zijn meegekomen. Godzijdank. Nou, al met al is het wel erg leuk om de bruidegom te zijn, nooit gedacht dat ik dit nog eens zou doen.

Geen opmerkingen: