maandag 9 maart 2015

Zundert, de geboortegrond van Vincent van Gogh. 31 januari 2015


Ja, wat is Zundert? Een modern dorp met een lange winkelstraat en een dorpsplein. Het is het dorp waar Vincent van Gogh ter wereld kwam, maar hij zou zijn eigen dorp niet meer herkennen. De winkels zijn geopend, het is zondagochtend. De inwoners van toen zouden van dit laatste feit zijn flauwgevallen van ontzetting. Maar in de tegenwoordige tijd is alles mogelijk. We stappen uit de auto. De regen valt op mijn schouders en het is koud. Met een paar passen ben je bij het geboortehuis van de meesterschilder. Tenminste, dat hoop je, maar helaas, het is er niet meer. In Vincents tijd was het huis al afgeschreven. Waarom woonde hij er dan? Dat lezen we in het museum dat ongeveer op de geboorteplaats staat. Kijk, Zundert was een rooms-katholieke gemeente, heel rooms-katholiek. Verderop in het dorp staat een grote kerk. Maar de protestantse kerk gaf het zuiden niet zomaar op. Dus droeg men aan de dappere dominee van Gogh op om in die roomse enclave een gemeenschap van protestanten te vestigen. Op een paar treden van het museum staat dan ook een heel klein kerkje en daar ging de familie van Gogh ter kerke. Veel vrienden zullen zij dan ook niet hebben gehad in de dorpsgemeenschap. In het dorp tref je weinig herinneringen aan de van Goghs. Het is een teleurstelling. Ook in het museum geen spullen of dingen die hun leven laten zien, wel het hele verhaal, helder en digitaal uitgelegd. Nee, het enige wat er is, is het kerkje en het ontroerendste: het grafje van Vincents oudste broertje, ook een Vincent. Op de steen staat: Laat de kinderen tot mij komen,  een uitspraak van Jezus. De steen ligt vlak naast de kerk. Ik stel me zo voor dat ze hier wenend boven gestaan hebben. 


En dat was nog maar het begin van de ellende van de familie. Vincents gekte, zijn dood, de dood van zijn broer, en de gekte van sommige andere broers en zussen, lees dat maar eens na.
We stappen weer in de auto. In Zundert lijken de sporen te zijn gewist en verder pakt het dorp ook niet wild uit met de figuur Van Gogh. Ik heb geen Vincentstraat gezien, geen beelden, geen huizen met daarop een reproprint. Merkwaardig. Kijken we naar Anchiano, de grond waarop Leonardo da Vinci geboren werd, dan is dat da Vinci dorp met een hoofdletter. Zundert presenteert zich als de stad met het grootste Dahlia concours.  Geen opmerkingen: